Vieme, ako byť EKO, FIT a IN zároveň

Polovica apríla je za nami, JAR je v plnom prúde. Krásne počasie nás láka tráviť čoraz viac chvíľ vonku. Trávnaté plochy na sídliskách, mestské parky, priľahlé polia, lúky a lesy… priestor pre detské naháňačky či romantické prechádzky… priestor pre bicyklovanie, beh, turistiku… priestor pre nás všetkých, ktorí milujeme modré nebo nad hlavou a zelenú trávu pod nohami (ideálne naboso)… Je tu jeden háčik! Neviem ako vy, no ja si chôdzu po tráve naboso dovolím len doma na záhrade…

Počas podvečerného behu, popri snežienkach, kaškách a púpavách na nás z trávy vykúkajú nepekné pozostatky zimy – ODPADKY.

Hovorí sa, že vždy máš na výber. Tak teda… aj teraz máme 2 možnosti:

  1. Pohoršovať sa nad nevychovancami, ktorí si dovolili vyhodiť fľašu z koly či piva na zem
  2. Zobrať tú fľašu so sebou a vyhodiť do správneho smetiaka

Nedávno som popri kočíkovaní sledovala staršieho pána, ktorý kráčal pár metrov pred nami a zdvíhal odpadky popri chodníku. Len tak, po ceste domov. Lebo ich tam videl. Pri najbližších kontajneroch vyhodil všetko, čo mal v rukách (nezabudol to vyseparovať) a pokračoval v ceste ďalej. Neriešil…  Tiež mal ale 2 možnosti:

  1. Vyhodiť a neriešiť (tú si teda aj vybral)
  2. S pozbieranými odpadkami si vyfotiť selfie a zavesiť hneď na Instagram

Hold, je taká doba. Na sociálnych sieťach zdieľame každodenné aktivity, aj výnimočné udalosti. Radi sa pochválime tým, čo sa nám podarilo, prípadne nejakým tým dobrým skutkom. Pri fotení sa s odpadkami máme tiež 2 možnosti:

  1. Pomyslieť si, že je to trápne a detinské
  2. Zapojiť sa tak do svetového megatrendu prichádzajúceho zo Švédska, nazývaného PLOGGING

Ide o novú pohybovú aktivitu, ktorej základom je jogging, avšak je vylepšená o pohyby navyše, ktoré človek vykonáva tým, že zbiera odpadky, okolo ktorých beží. Drepy, squaty, behanie so záťažou (plné vrece odpadkov), atď. Názov aktivity je kombináciou švédskeho výrazu „plocka upp“, čo znamená zdvíhať a už spomínaneho joggingu. Plogging je hitom po celom svete a jeho súčasťou je online zdieľanie fotiek seba s nazbieraným odpadom. Vďaka tomu môžeme vidieť dopad snahy jednotlivca na životné prostredie v celom svete – pekný dôkaz pre tých, ktorí si myslia, že človek sám nič nezmôže, keď bude triediť odpad alebo dvíhať papieriky zo zeme. Vďaka všetkým tým fotografiám vidieť masu ľudí a obrovský výsledok za ich činmi.. Ploggovať sa dá individuálne aj kolektívne. Ak sa zapojíte, poďakuje vám nielen telo aj Zem.

No, a keďže my v DadaLe radi beháme, milujeme prírodu a zdieľame všetko s vami, PLOGGING SA STÁVA AJ NAŠOU OBĽÚBENOU ŠPORTOVOU AKTIVITOU. Spoločne ju v Martine zahájime 22. Apríla, ktorý je Medzinárodným dňom Zeme. Viac info nájdete TU. A tí, ktorí budete ploggovať inokedy a inde, dajte nám o tom vedieť na Instagrame cez hashtag #dadalaplogging.

 

Lebo na životnom prostredí záleží!

Sme EKO sme FIT a sme IN 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *