Prijímanie pomoci

Prijímanie pomoci je prejavom slabosti…

… to som si dlhé roky myslela a snažila sa vždy všetko zvládnuť sama. „Si mladá, zdravá, šikovná, to dáš!“ hovoril mi môj vnútorný hlas. A ja som ho poslúchala a pomoc iných radšej odmietala. Často aj na úkor seba a svojho zdravia. Dnes sa vďaka môjmu, takmer 3-ročnému, synovi na túto tému pozerám inak.

„Maminka, môžem ti pomôcť?“ Hneď po „Prečo?“ je toto druhá najčastejšia otázka u nás doma. A tak mi Teo pridržiava pohár, keď prelievam mliečko do fľaše. Vyberá bielizeň z práčky a podáva mi ponožky, keď  ju vešiam na sušiak. Donesie mi cumeľ, keď malá plače. Pripraví nám lyžice, keď ideme jesť polievku. Otvára a zatvára zubnú pastu……. Kto máte deti v podobnom a staršom veku, isto by ste doplnili milión príkladov, ako ste im umožnili, aby vám pomáhali. Za pomoc poďakujem a takmer vždy to skončí jeho víťazoslávnym výkrikom: „Ja som tvoj pomocníček!“ Úsmev má od ucha k uchu a v očiach šťastie najväčšie.

A tak uvažujem… Prečo to ten chlapec robí? Myslí si snáď, že nezvládnem preliať mlieko do fľaše? Alebo, že nedokážem zavrieť vrchnáčik na zubnej paste? … asi ťažko… Šípim skôr, že:

  • je spokojný so sebou a dobre odvedenou prácou
  • sa mu vždy o kúsok pozdvihne sebavedomie
  • má veľkú radosť zo spolupráce
  • ho teší, že mi robí radosť
  • sa cíti užitočný, a teda dôležitý

Asi pred dvomi mesiacmi sme sa prechádzali po sídlisku. Celý deň som mala totálne zlú náladu – nervózna, zúrivá, zamračená… Všimla som si staručkú pani, ako takmer po zemi ťahá obrovskú tašku s nákupom od auta smerom ku vchodu. „Môžem Vám pomôcť?“ bola moja automatická reakcia. Odniesla som jej tú tašku a zistila som, že má kufor plný nákupu. „To nechajte, to starký ponosí,“ odhovárala ma od mojej ponuky, že to prenesiem. Keď som si predstavila toho starkého, ako trepe tašku plnú kolových fliaš… Jednoducho som to urobila, zapriala jej pekný deň a išla ďalej. Babička bola vďačná: „Máte dobrý skutok za sebou.“ Prišla som si ako v nejakej rozprávke 🙂 A hádajte, čo… Mala som hneď lepšiu náladu, skvelý pocit zo seba a skvelý deň pred sebou…

Ako sa cítite vy, keď niekomu pomôžete??? Spomeňte si na to vždy, keď budete chcieť odmietnuť ponuku pomoci. Lebo tak nejako podobne by sa potom mohol cítiť aj ten druhý, ak by ste mu umožnili, aby vám pomohol…

… TAK KTO KOMU POMÁHA? 😉 

 

(pre DadaLu: Lucia Balgová, majiteľka LBK development, www.lbkdevelopment.sk)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *